Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog eltávolítás Szegeden, a liget szomszédságában - a lehető legkíméletesebb módon.

 

 

Mindenkinek van nincs olyan ismerőse, esetleg saját élménye, hogy a bölcsességfoga hirtelen megfájdult vagy bedagadt. A bölcsességfogak sajnos sok esetben nem tudnak teljesen vagy egyáltalán sem előtörni, növekedésük során elakadnak.

 

Mi az a bölcsességfog?

 

Bölcsességfog eltávolítás Szeged

A bölcsesség fogak a fogsor végén elhelyezkedő utolsó fogak. Jellemzően a 16-22 éves életkorban indulnak növésnek. A közhiedelem szerint húszas éveink eleje a legtöbb tudást birtokló életszakasz, innen ered az elnevezés. Nem mindenkinek nő ki a bölcsességfoga, hiányozhat egy, de akár mind a négy is. Néha ennek az ellenkezője is előfordul, nő még egy kilencedik fog is. Amennyiben ezek a fogak igazodnak a fogsorhoz és egészségesek, semmiféle problémát nem okoznak.

Sajnos azonban kevés olyan szerencsés ember van, akinek akadálytalanul elfér és ki is tud nőni megfelelő helyzetben a bölcsességfoga. Ennek evolúciós okai vannak, állcsontunk az evolució során egyre kisebb lett, a táplálék amit magunkhoz veszünk pedig egyre puhább.


Mikor kell a bölcsességfogakat eltávolítani?

 

 • hogyha cysta (folyadékkal teli tömlő), vagy gyulladás alakul ki körülöttük
 • hogyha veszélyeztetik a szomszédos fogat – bizonyos esetekben rendellenes helyzetük a második nagyőrlő fog gyökerének felszívódásához vagy koronájának szuvasodásához vezethet
 • hogyha nem tudnak teljesen előtörni – ilyenkor nem lehet megfelelően tisztítani a területet és a bölcsességfog körül kialakuló gyulladás szinte elkerülhetetlen
 • hogyha előtörtek, de a nehézkes tisztításuk miatt mégis mély szuvasság alakul ki bennük
 • hogyha fogszabályozás során a torlódott fogakat hátra kell mozgatni

 

Mi történik, ha nem távolíttatja el a bölcsességfogát?

 

Amennyiben a problémás bölcsességfog nem kerül eltávolításra, a következő problémák alakulhatnak ki:

 • A szabálytalanul előtörő bölcsességfog könnyen rádőlhet a mellette álló őrlőfogra, torlódást és szuvasodást eredményezve. Ahol a két fog találkozik, a lepedék, ételmaradékok eltávolítása nehezebbé válik, így a plakkokban megtelepedő baktériumok idővel kikezdik a fog zománcrétegét. Amennyiben a szuvasodás olyan mély, hogy eléri a fogbelet, akkor a fog gyökércsúcsa körül gyulladás alakulhat ki, mely potenciálisan életveszélyes is lehet. A szuvasodás mellé ínygyulladás is társulhat.

 • Azokat a bölcsességfogakat, amelyek nem tudták áttörni a fogínyt impaktált fogaknak nevezzük. Ezek körül kialakulhat kórokozókkal teli tasak. A bejutott különféle baktériumok fájdalmas gyulladások, ciszták és más egészségügyi problémák kialakulásához vezethetnek. A gyulladás jele lehet duzzanat, bűzös szájszag, valamint akár szájzár is.

 

Milyen típusai vannak a bölcsességfog húzásnak?

 

Jellemzően kétféle módja lehetséges:

 • Fogínyt teljesen áttört bölcsességfog esetén a beavatkozás a "hagyományos" foghúzás menetét követi.
 • Impaktált bölcsességfog esetén az íny bemetszése és a fogat fedő csontrészek eltávolítása szükséges. Sokszor a fog csak több darabban távolítható el. Ebben az esetben az ínyt a műtét végén varratokkal egyesíteni kell.

 

Mi a bölcsességfog eltávolításának menete?

 

 1. Diagnózis felállítása - első lépés a készült panorámat röntgen felvétel alapján a fog helyének megállapítása

 2. A módszer kiválasztása - ezt követően a szájsebész tájékoztatja az eltávolítás legmegfelelőbb módjáról

 3. Helyi érzéstelenítés - a beavatkozás helyi érzéstelenításben történik. A fog eltávolítása csak akkor kezdődik el, amikor már biztosan nem érez fájdalmat. Ha a műtét közben mégis fájdalmat érez, akkor az orvos további érzéstelenítő injekciót fog adni. A legtöbb fogászat Szegeden ezt a rutineljárást használja.

 4. Kezelés - Következő lépés, a kezelés ami a választott módszertől függően többféle lehet. Ha a fog teljesen előtört, akkor egyszerűen eltávolítjuk a fogat. Amennyiben a fog impaktált, a beavatkozás sebészeti úton történik. Ekkor az ínyen ejtett metszét követően tesszük láthatóvá a fogat, mely általában több darabban távolítható el.

 5. Varratok behelyezése - az ínyt az esetleges fertőzések megakadályozása céljából varratokkal egyesítjük. A varratokat általában a beavatkozást követően kb. 1 héttel távolítjuk el.

 

Mit kell tudni még az eltávolításukról?

 

 • Sokszor a bölcsességfogakhoz közel fut egy ideg (nervus alveolaris inferior) az állcsontban, ami az alsó fogakat és az ajkat látja el érzéssel – hogy az ideg sérülését elkerüljük, elengedhetetlen a beavatkozás előtt egy panoráma röntgenfelvétel készítése, de néha un. CBCT (nagy felbontású, 3 dimenziós röntgen) felvétel készítésére is szükség van. Azonban a legkörültekintőbb beavatkozás ellenére is ritkán előfordulhat, hogy a műtét után (az esetek nagy többségében csak átmenetileg) zsibbadás alakul ki.
 • a beavatkozás nem fájdalmas
 • a régi rémtörtének ma már nem igazak – nem szükséges csontot vésni az eltávolításukhoz, ennél sokkal kifinomultabb módszerek állnak már rendelkezésre
 • a bölcsességfog helyzetétől függően általában kb. 5-30 percig tart a beavatkozás
 • utána kis mértékű arcduzzanatra számítani kell
 • a teljes gyógyulási idő 1-2 hét
 

Szükséges teendők bölcsességfog eltávolítást követően:

 

 • étkezni és öblögetni csak a szájsebész által megszabott időpontot követően lehet
 • nem szabad a bölcsességfog húzás helyét, a műtéti területen keletkezett vérömlenyt szivogatni vagy öblögetéssel eltávolítani, mert az elhúzódó gyógyuláshoz vezet
 • kis mértékű, szivárgó vérzés a fog helyéről vagy a műtéti területről az első napon teljesen normális
 • megfelelő szájhygene: a műtéti területet puha sörtéjű fogkefével, a többi fogat a megszokott módon szükséges tisztítani
 • az élőflórás tejtermékek és apró magvas ételek (pl. mogyoró, chips, popcorn) fogasztásának kerülése szüjséges az első 2-3 nap során
 • 1-2 hétig nem ajánlott szélsőséges tevékenységek végzése: pl. sportolás, szaunázás, repülés
 • javasolt a műtéti terület szakaszos száraz hűtése, alváskor a fej megemelése
 • orrfúvási tilalom javasolt, ha a felső bölcsességfog elhelyezkedése közel volt az arcüreghez
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint végig szedni szükséges
 

Egyéb speciális szövődmények

 

Ritkán előfordulhat, hogy az arcüreg (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő álló arcüreg - sinus maxillaris) megnyílik fogeltávolítást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel - néhány öltéssel a problémát orvosolni lehet. 

 

A bölcsességfogak fájdalommentes eltávolítása szakértelmet, és megfelelő műszerezettséget, sterilitást igényel. Rendelőnk rendelkezik mind szakember, mind felszereltség terén mindennel, ami a bölcsességfogak fájdalom- és komplikációmentes eltávolítását biztosítja. Ha még bármi kérdésük van, jelentkezzen be egy ingyenes konzultációra, de előtte olvassa el blogbejegyzésünket!