Esztétikai fogászat

Esztétikai Fogászat Szegeden a liget szomszédságában - újjá varázsoljuk mosolyát a legkorszerűbb technikákkal.

 

Még néhány évvel ezelőtt (amikor az esztétikai fogászat fogalma még nem létezett) a fogorvosi látogatásra inkább egyfajta kötelező rosszként tekintettünk, ami sokszor a fájdalomtól való félelemmel is társult, amely esetlegesen kísérte a fogorvosi terápiákat. Ebből a szempontból azonban nehéz nem észrevenni, hogy valami változik. Mivel a fogorvosi kezelések ma már tökéletesen fájdalommentesen elvégezhetőek, a fogorvostól való félelem, habár lassan, de múlik és egyre több beteg keresi fel a fogorvosi rendelőket mosolyuk újjá varázsolása - esztétikai fogászat céljából. Egy olyan társadalomban, ahol a külsőnk megjelenése egyre fontosabb, az esztétikus és egészséges mosoly szinte szükségszerűvé válik.

 

Mi az esztétikai fogászat?

 

Az esztétikai fogászat nem külön ága a fogászatnak, hanem egy speciális - esztétikai központú megközelítése. Nem pusztán az esztétikus töméseket jelenti,hanem az ideális, tökéletes mosoly megteremtését a hibátlan fogsor kialakításán keresztül. Az esztétikai fogászat egy külön diszciplina, sajátos látásmóddal, módszerekkel, eszközökkel. Több szakterület együttműködését foglalja magába, melyen keresztül kialakíthatjuk a páciens számára legmegfelelőbb mosoly esztétikumot a fogszín, ideális - archoz illő - fogforma, megfelelő ínylefutást és mosolyvonal harmóniáján keresztül. Ez igen sokszor több lépésből álló kezelési sorozat, mely a mosoly tervezéssel kezdődik. A fogorvos részéről speciális felkészültséget, sokkal több idő ráfordítást, haladó technikák és a legjobb minőségű esztétikai fogászati anyagok alkalmazását követeli meg. 

 

Esztétikus tömések

 

A mosoly esztétikája különösen a front fogak megjelenéséhez kapcsolódik, azonban manapság egyre többen keresik fel a fogorvost abból a célból, hogy a rágófogakba korábban behelyezett egyébként jól funkcionáló fémtöméseket esztétikusra cserélje. Az esztétikus fogászati tömőanyagok elérték, sőt, sok szempontból felülmúlták az ezüst alapú amalgám (a klasszikus tömőanyag) minőségét mind időtállóság, mind funkcionalitás szempontjából, ezért szakmai szempontból már nem kérdés, hogy melyik anyag használata javasolt. Azokban az esetekben, amikor a pótolni szükséges foganyag különösen sok, kompozit vagy kerámia betétek és kerámia koronák segítségével teljesen fémmentes pótlások készíthetőek.

Kerámia héjak

 

Az elülső, front régióban az esztétikai fogászati igények nem csak a fogak láthatatlan helyreállítását jelentik, hanem adott esetben a fogak formájának, alakjának és nagyságának esztétikai szempontból történő megváltoztatását is. Ez manapság fémmentes kerámia héjakkal, illetve koronákkal érhető el, fogfehérítés nélkül. A kerámia héj leginkább egy maszkra vagy kontaklencsére hasonlít, amely a fogak felületére egy nagyon vékony réteg  eltávolítását követően van felragasztva, ezáltal lehetővé válik a fogak alakjának és színének változtatása. A nem élő, erősen elszíneződött fogak esetében pedig teljes kerámia vagy cirkon-kerámia pótlások használata javasolt a megfelelő esztétikai eredmény elérése céljából.

Fogfehérítés

 

Az esztétikai fogászati kezelésekbe bele tartozik a fogfehérítés is. A piacon jelen lévő fogfehérítési módszerek - legyen otthoni vagy professzionális – különböző kémiai reakciók lezajlását követően nagy mennyiségű hidrogén-peroxid felszabadításával érik a fogak fehérítését. A kezelés megkezdése előtt egy megelőző fogorvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, hogy a páciens fogai alkalmasak-e a fogfehérítésre, vagy van-e esetleg valamilyen ellenjavallata: pl. nagyfokú  fogérzékenység, túlságosan elszíneződött fogak vagy túl sok olyan tömés vagy korona, amelyeket a fogfehérítést követően nehezen lehetne maszkírózni.

 

Fogszabályozás

 

Bizonyos esetekben az esztétikus mosoly elérése megelőző fogszabályzó kezelés nélkül nem lehetséges. Korábban ez kizárólag fém fogszabályzó készülék segítségével történhetett, ami sok felnőtt pácienst eltántoríthatott a kezeléstől. A modern, szinte láthatatlan fogszabályzó készülékek ezt a problémát kiküszöbölik.

A Liget Fogászat szegedi rendelőjében minden adott, hogy mosolyát újjá varázsoljuk! Ha kérdése van, vagy szeretne egyéni árajánlatot kérni, jelentkezzen be egy ingyenes konzultációra!