Fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás és gyermek fogszabályozás Szegeden a liget szomszédságában.

 

 

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

 

Egyszerűen megfogalmazva: bárkinek, akit zavar fogai helyzete, ’keszekuszasága’, esetleg fogainak érintkezése (occlusioja). Az emberek többségének általában van valamilyen enyhébb vagy súlyosabb fogszabályzó kezelést igénylő fogazati vagy állcsont eltérése. A fogszabályzó kezelés célja a lehető legjobb esztétikai és funkcionális eredmény elérése. Az esztétika nem csak fogesztétikát jelent, a modern kezelések célja a harmonikus mosoly-, illetve arcesztétika elérése is. A fogak sorba rendezése és a megfelelő harapási viszonyok kialakítása nem csupán a rágást teszi könnyebbé, hanem későbbi problémák kialakulását is megelőzi. A fogak a torlódása következtében könnyebben szuvasodnak, emellett a tartószerkezetük is könnyebben meggyengül, fogínysorvadás alakul ki. A rágóízület is a nem megfelelő harapás következtében túlterhelődhet, amely további problémákhoz vezethet.

 

Milyen életkorban lehetséges elkezdeni a fogszabályozást?

 

Bármely életkorban lehetőség van a fogak mozgatására, ha a körülvevő csontok, az íny és a tartószerkezet állapota lehetővé teszi azt. Természetesen az ideális, ha már kisgyermekkorban a szülők figyelmet fordítanak a kicsik egészséges fogazatának kialakítására. Az első vizsgálat akár már az első maradó fogak előtörését követően (kb. 6-7 éves korban) megtörténhet, amennyiben a szülőknek gyanújuk van esetleges eltérésre.

 

Hogyan működik a fogszabályzó?

 

Legyen szó kivehető, vagy rögzített fogszabályzó készülékről, a fogak mozgatását egy relatíve egyszerű elven, erő kifejtésével érik el. A folyamatos, lágy erők hatására a fogak fokozatosan megfelelő helyükre kerülnek az állcsontban. A folyamat közben a csont átépül, a fogak pedig nagyon lassan „úsznak” a csontban.

 

Szükség van-e fogak eltávolítására?

 

A modern fogszabályzó készülékek segítségével a legtöbb esetben már elkerülhető a kezelést megelőző fogeltávolítás. Ritkán azonban vannak olyan esetek, amikor enélkül nem érhető el megfelelő funkcionális és esztétikai eredmény.

 

Fogszabályozás menete

 

  1.  Személyes konzultáció  - a személyes konzultáció során megbeszéljük a lehetséges kezelési lehetőségeket. Figyelembe vesszük az elérendő célt és a korrekció mértékét is. Cél, hogy a páciens számára legmegfelelőbb kezelési módot megtaláljuk.

  2. Lenyomatvétel, fotódokumentáció, szükséges röntgen felvételek elkészítése - amennyiben a konzultációt követően a kezelés mellett dönt, a kezelés pontos megtervezése céljából szükség van az arc és szájfotók, röntgenfelvételek és lenyomatok alapján készített modellek kiértékelésére.

  3. Kezelési módszer és a fogszabályzó készülék kiválasztása - a szakorvos és az ön igényei alapján összhangban kiválasztjuk a megfelelő fogszabályzó készüléket.

  4. Fogszabályozás megkezdése – készülék átadása során a bracketek a fogakra felragasztásra kerülnek, egyéb módszerek esetében pedig bepróbáljuk a fogszabályzó készüléket a páciens szájába.

  5. Fogszabályzó kezelés kivitelezése - folyamatos kontroll, készülék aktiválása havi rendszerességgel.

  6. Kezelés vége, készülék levétele - a célok elérését követően a készüléket eltávolítjuk. Ezt követően az un. retenciós fázis követekezik. A legtöbb esetben szükség van valamilyen kivehető készülék hordása az eredmény megőrzése érdekében.

  7. Éves kontrollvizsgálat - a kezelés befejezését követően évente egyszer egy kontrollvizsgálat szükséges, hogy az elért eredmény biztosan hosszútávú legyen.

 

Fogszabályozás Szeged

 

Mennyi ideig tart a kezelés?

 

A kezelés időtartama jellemzően függ az életkortól, a megoldani kívánt eltérésektől és az alkalmazott készülék típusától egyaránt. Jellemzően egy rögzített fogszabályzó kezelés kb. 1-1,5 évig tart.