5 dolog, amit nem tudtál a bölcsességfogakról – mítosz és valóság

Már biztos hallottatok a bölcsességfogakról - neked, vagy egy ismerősödnek már biztos eltávolították egy vagy akár minden bölcsességfogát. Arc-, állcsont- és szájsebészként sok tévhittel találkozok a munkám során és azt vettem észre, hogy a legtöbben nem tudjátok, hogy pontosan miért is kell eltávolítani ezeket a fogakat.

 

A bölcsességfogak NEM tolják előre a többi fogat

 

Létezik egy széleskörűen elterjedt nézet, miszerint a bölcsességfogak torlódást okoznak - azonban a tudomány mai állása közel sem ilyen egyértelmű a kérdésben. A kutatások során arra jöttek rá, hogy a fogaink a bölcsességfogaktól függetlenül is mozognak - az idő előrehaladtával a bölcsességfogak hiányában is ugyanúgy kialakulhat kusza fogazat. Ha a bölcsességfog számára van hely a fogívben, teljesen helytelen és felesleges pusztán azért eltávolítani őket, hogy későbbi torlódást megakadályozzunk vele.

 

Miért hívják őket bölcsességfognak?

 

A bölcsességfogak a 3. nagyőrlőfogak, a legutolsóak a sorban. Pont emiatt legutoljára törnek elő, általában 17-25 éves kor között, amikor már jó esetben bölcsebbek vagyunk, mint amikor a többi fogunk előbújt. Magát a bölcsességfog kifejezést Arisztotelész használta először, aki azt is észrevette, hogy akiknek az állkapcsában nincs elegendő hely számukra, borzasztó fájdalmon tudnak keresztül menni miattuk. De az ókorban még ez sokkal ritkábban fordult elő, mint manapság.

 

Valakinek egyáltalán nincsen

 

Minden 4. embernek van olyan bölcsességfoga, ami egyáltalán nem fejlődik ki. Ennek leginkább evolúciós okai vannak, egy genetikai mutáció révén nem alakulnak ki - már egyszerűen nincs szükségünk rájuk a megváltozott étrendünk miatt.

 

Valakinél nem is kell eltávolítani őket

 

Ha van elég hely az állkapocsban, akkor a bölcsességfogak a többi foghoz hasonlóan teljesen normálisan is előtörhetnek. Ha nem borítja őket íny, a harapásban részt vesznek és a többi foghoz képest megfelelő helyzetben állnak, akkor nem szükséges az eltávolításuk. Sajnos azonban azt tudni kell, hogy megfelelő tisztán tartásuk nehéz feladat. Emiatt annak ellenére, hogy teljesen elő tudtak bújni, később mégis szükségessé válhat az eltávolításuk.

 

Ha sokáig az állcsontban maradnak, komolyabb problémákat is okozhatnak

 

Bizonyos esetekben nem tudnak előtörni és az állcsontban maradnak, impaktálódnak, ami további problémákhoz vezethet – gyulladás vagy cysta alakulhat ki körülöttük.

 

De akkor mikor is kell a bölcsességfogakat eltávolítani?

 

  • hogyha cysta (folyadékkal teli tömlő), vagy gyulladás alakul ki körülöttük
  • hogyha veszélyeztetik a szomszédos fogat – bizonyos esetekben rendellenes helyzetük a második nagyőrlő fog gyökerének felszívódásához vagy koronájának szuvasodásához vezethet
  • hogyha nem tudnak teljesen előtörni – ilyenkor nem lehet megfelelően tisztítani a területet és a bölcsességfog körül kialakuló gyulladás szinte elkerülhetetlen
  • hogyha előtörtek, de a nehézkes tisztításuk miatt mégis mély szuvasság alakul ki bennük
  • hogyha fogszabályzó kezelés során a fogak hátra mozgatása szükséges

És mit kell tudni az eltávolításukról?

 

  • Sokszor a bölcsességfogakhoz közel fut egy ideg az állcsontban, ami az alsó fogakat és az ajkat látja el érzéssel – hogy az ideg sérülését elkerüljük, elengedhetetlen a beavatkozás előtt egy panoráma röntgenfelvétel készítése
  • a beavatkozás nem fájdalmas
  • a régi rémtörtének ma már nem igazak – nem szükséges csontot vésni az eltávolításukhoz, ennél sokkal kifinomultabb módszerek állnak már rendelkezésre
  • a bölcsességfog helyzetétől függően általában kb. 5-25 percig tart a beavatkozás
  • utána kis mértékű arcduzzanatra számítani kell
  • a teljes gyógyulási idő 1-2 hét

Ha bármi kérdésetek van, jelentkezzetek be egy ingyenes konzultációra!

dr. Lázár Péter