Fogszabályozás

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

 

Egyszerűen megfogalmazva: bárkinek, akit zavar fogai helyzete, ’keszekuszasága’, esetleg fogainak érintkezése (occlusioja). Az emberek többségének általában van valamilyen enyhébb vagy súlyosabb fogszabályzó kezelést igénylő fogazati vagy állcsont eltérése. A fogszabályzó kezelés célja a lehető legjobb esztétikai és funkcionális eredmény elérése. Az esztétika nem csak fogesztétikát jelent, a modern kezelések célja a harmonikus mosoly-, illetve arcesztétika elérése is. A fogak sorba rendezése és a megfelelő harapási viszonyok kialakítása nem csupán a rágást teszi könnyebbé, hanem későbbi problémák kialakulását is megelőzi. A fogak a torlódása következtében könnyebben szuvasodnak, emellett a tartószerkezetük is könnyebben meggyengül, fogínysorvadás alakul ki. A rágóízület is a nem megfelelő harapás következtében túlterhelődhet, amely további problémákhoz vezethet.

Milyen életkorban lehetséges elkezdeni a fogszabályozást?

 

Bármely életkorban lehetőség van a fogak mozgatására, ha a körülvevő csontok, az íny és a tartószerkezet állapota lehetővé teszi azt. Természetesen az ideális, ha már kisgyermekkorban a szülők figyelmet fordítanak a kicsik egészséges fogazatának kialakítására. Az első vizsgálat akár már az első maradó fogak előtörését követően (kb. 6-7 éves korban) megtörténhet, amennyiben a szülőknek gyanújuk van esetleges eltérésre.

Hogyan működik a fogszabályzó?

 

Legyen szó kivehető, vagy rögzített fogszabályzó készülékről, a fogak mozgatását egy relatíve egyszerű elven, erő kifejtésével érik el. A folyamatos, lágy erők hatására a fogak fokozatosan megfelelő helyükre kerülnek az állcsontban. A folyamat közben a csont átépül, a fogak pedig nagyon lassan „úsznak” a csontban.

Szükség van-e fogak eltávolítására?

 

A modern fogszabályzó készülékek segítségével a legtöbb esetben már elkerülhető a kezelést megelőző fogeltávolítás. Ritkán azonban vannak olyan esetek, amikor enélkül nem érhető el megfelelő funkcionális és esztétikai eredmény.

Fogszabályozás menete

 

  1.  személyes konzultáció
  2. lenyomatvétel, fotódokumentáció, szükséges röntgen felvételek elkészítése
  3. kezelési módszer és a fogszabályzó készülék kiválasztása a szakorvos és az ön igényei alapján összhangban
  4. fogszabályozás megkezdése – készülék átadása
  5. fogszabályzó kezelés kivitelezése - folyamatos kontroll, készülék aktiválása
  6. kezelés vége, készülék levétele
  7. éves kontrollvizsgálat

Mennyi ideig tart a kezelés?

 

A kezelés időtartama jellemzően függ az életkortól, a megoldani kívánt eltérésektől és az alkalmazott készülék típusától egyaránt. Jellemzően egy rögzített fogszabályzó kezelés kb. 1-1,5 évig tart.