Esztétikai fogászat

Mosoly esztétika

 

Még néhány évvel ezelőtt a fogorvosi látogatásra inkább egyfajta kötelező rosszként tekintettünk, ami sokszor a fájdalomtól való félelemmel is társult, amely esetlegesen kísérte a fogorvosi terápiákat. Ebből a szempontból azonban nehéz nem észrevenni, hogy valami változik. Mivel a fogorvosi kezelések ma már tökéletesen fájdalommentesen elvégezhetőek, a fogorvostól való félelem, habár lassan, de múlik és egyre több beteg keresi fel a fogorvosi rendelőket mosolyuk újjá varázsolása céljából. Egy olyan társadalomban, ahol a külsőnk megjelenése egyre fontosabb, az esztétikus és egészséges mosoly szinte szükségszerűvé válik. A fogászati anyagok folyamatos fejlődésének köszönhetően a fogorvos a mosoly megjelenésének több szintjén is beavatkozhat.

Esztétikus tömések

 

A mosoly esztétikája különösen a front fogak megjelenéséhez kapcsolódik, azonban manapság egyre többen keresik fel a fogorvost abból a célból, hogy a rágófogakba korábban behelyezett egyébként jól funkcionáló fémtöméseket esztétikusra cserélje. Az esztétikus tömőanyagok elérték, sőt, sok szempontból felülmúlták az ezüst alapú amalgám (a klasszikus tömőanyag) minőségét mind időtállóság, mind funkcionalitás szempontjából, ezért szakmai szempontból már nem kérdés, hogy melyik anyag használata javasolt. Azokban az esetekben, amikor a pótolni szükséges foganyag különösen sok, kompozit vagy kerámia betétek és kerámia koronák segítségével teljesen fémmentes pótlások készíthetőek.

Kerámia héjak

 

Az elülső, front régióban az esztétikai igények nem csak a fogak láthatatlan helyreállítását jelenti, hanem adott esetben a fogak formájának, alakjának és nagyságának esztétikai szempontból történő megváltoztatását is. Ez manapság fémmentes kerámia héjakkal, illetve koronákkal érhető el, fogfehérítés nélkül. A kerámia héj leginkább egy maszkra hasonlít, amely a fogak felületére egy nagyon vékony réteg  eltávolítását követően van felragasztva, ezáltal lehetővé válik a fogak alakjának és színének változtatása. A nem élő, erősen elszíneződött fogak esetében pedig teljes kerámia vagy cirkon-kerámia pótlások használata javasolt.

Fogfehérítés

 

A piacon jelen lévő fogfehérítési módszerek - legyen otthoni vagy professzionális – különböző kémiai reakciók lezajlását követően nagy mennyiségű hidrogén-peroxid felszabadításával érik a fogak fehérítését. A kezelés megkezdése előtt egy megelőző fogorvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, hogy a páciens fogai alkalmasak-e a fogfehérítésre, vagy van-e esetleg valamilyen ellenjavallata: pl. nagyfokú  fogérzékenység, túlságosan elszíneződött fogak vagy túl sok olyan tömés vagy korona, amelyeket a fogfehérítést követően nehezen lehetne maszkírózni.

Fogszabályozás

 

Bizonyos esetekben az esztétikus mosoly elérése megelőző fogszabályzó kezelés nélkül nem lehetséges. Korábban ez kizárólag fém fogszabályzó készülék segítségével történhetett, ami sok felnőtt pácienst eltántoríthatott a kezeléstől. A modern, szinte láthatatlan fogszabályzó készülékek ezt a problémát kiküszöbölik.